Elektroterapija

Elektroterapija predstavlja korišćenje brojnih modaliteta električne struje koji se dobijaju pomoću modernih elektronskih uredjaja u terapijske svrhe.
Elektroterapija izaziva dilataciju (širenje) krvnih sudova i pojačava cirkulaciju krvi i limfe, pri čemu se povećava trofika tkiva i podspješuje reapsorpcija edema i smanjenje otoka. Na taj način smanjuje se zapaljenski proces i pomaže da se odstrane faktori koji dovode do bola. Elektroterapija na bol djeluje analgetski što znači da veoma dobro smanjuje bolnost, draženjem receptora u koži i oslobadjanjem endogenih opoida kao i poboljšanjem cirkulacije krvi i limfe. Pospješuje regeneraciju perifernih nerava i osteogenezu (zarastanje) kod preloma kostiju.
Najčešće se koristi u liječenju: sportskih povreda, artroza i artritisa, uganuća i izvrtanja zglobova, povreda ligamenata i mišića, problema sa nervima, bolova u lumbalnom i vratnom dijelu kičme, bolnog ramena i lakta.
Najveći efekat postižemo u kombinaciji sa ostalim modalitetima fizikalne terapije, a na prvom mjestu sa terapijom: laserom, krioterapijom i magnetoterapijom.